CE ESTE COLAGENUL?
Colagenul este principala proteină structurală a organismului, fiind incredibil de important, deoarece este principala proteină găsită în țesutul conjunctiv. Țesuturile conjunctive, cu ajutorul rețelei de colagen (asemănătoare ochiului de plasă), sunt cele care leagă celulele împreună și oferă cadrul sau mediul de susținere în care celulele se dezvoltă și funcționează, iar țesuturile și oasele se vindecă.
Știați că de fapt, colagenul reprezintă aproximativ 70-80% din greutatea uscată a pielii noastre2 și este, de asemenea, cea mai abundentă proteină găsită în corpul uman, reprezentând aproximativ 30% din toate proteinele din organismul nostru?
Colagenul, dă pielii putere și rezistență și este responsabil pentru aspectul neted, plin, al pielii tinere, sănătoase, iar înțelegerea structurii și funcției colagenului vă va ajuta să știți mai bine cum să mențineți un aspect sănătos și tineresc.
STRUCTURA ȘI TIPURILE DE COLAGEN
Ca orice proteină, colagenul este format din mulți aminoacizi conectați în lanțuri lungi sau fire. Colagenul are trei astfel de lanțuri, care se înfășoară împreună pentru a forma o structură numită triplu helix. Pot exista o mulțime de diferențe structurale minore în acest triplu helix, ceea ce înseamnă că nu tot colagenul este la fel. Oamenii de știință au identificat până acum aproximativ 28 de tipuri diferite de colagen.
Cele mai abundente tipuri de colagen din organismal uman sunt tipurile de colagen I, II și III Colagenul de tip I este cel mai frecvent în piele, oase, tendoane și ligamente. Colagenul de tip II de regăsește cel mai frecvent în cartilaj. Colagenul de tip III se găsește de obicei în piele și oase, alături de cel de tipul I. Localizarea, structura, compoziția specifică de aminoacizi și funcția diferitelor tipuri de colagen, toate joacă un rol în modul în care acesta este clasificat și funcționează în organism.
FUNCȚIA COLAGENULUI ÎN TOT CORPUL
Colagenul se găsește în corpul nostru într-o mare varietate de țesuturi, inclusiv în mușchi, tendoane, ligamente, oase, inimă, articulații și piele. Țesutul conjunctiv este peste tot! Asta înseamnă că și colagenul joacă un rol critic în menținerea funcționării corecte a corpului nostru.
În mușchi, tendoane și ligamente, colagenul are aceeași funcție de bază: conferă structură, rezistență și o anumită elasticitate a țesuturilor noastre. În oase, colagenul are un rol similar, ajută la rezistența oaselor, prin furnizarea structurii de susținere în care sunt depozitate minerale precum calciul. În mod similar, în inimă, colagenul ajută la asigurarea structurii și a forței, astfel încât inimile noastre să poată bate așa cum trebuie.
În articulații însă, colagenul funcționează puțin diferit. Acoperă capetele oaselor noastre și le ajută să se miște în contratimp fără probleme, pe măsură ce ne flexăm articulațiile. Imaginați-vă că oasele voastre se freacă unul de celălalt de fiecare dată când mișcați o articulație. Auch!
Ultimul exemplu este cel pe care probabil îl cunoașteți: pielea. În pielea noastră, colagenul oferă o structură de susținere și o elasticitate, care ajută pielea să arate netedă și sănătoasă. De asemenea, ajută la vindecarea rănilor pielii. Pielea este unul dintre locurile în care se pot vedea cel mai ușor efectele lipsei de colagen. Pe măsură ce colagenul din piele se descompune, pielea își pierde integritatea structurală, iar ridurile încep să se formeze și să se adâncească în timp. Ups!
Vedeți de ce colagenul este atât de important?
FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ PRODUCȚIA DE COLAGEN
Având în vedere rolul important pe care colagenul îl joacă în tot corpul, următorul pas este să înțelegem ce influențează producția de colagen sau ce determină descompunerea acestuia.
Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen din corpul nostru scade treptat. De fapt, capacitatea organismului noastru de a reface nivelul colagenului scade în mod natural cu aproximativ 1.5% în fiecare an. Altfel spus, îmbătrânirea este unul dintre multitudinea de factori care joacă un rol în acest declin. Factori legați de stilul de viață, cum ar fi poluarea, fumatul, stresul oxidativ și mediul în care trăim, toate acestea accelerează și ele pierderea de colagen.
Dar nu vă aducem doar vești proaste! Există lucruri pe care le putem face pentru a sprijini producția de colagen. Limitarea expunerii la lumina soarelui sau la alte surse de stres oxidativ reprezintă un important prim pas. Sau măcar când ne expunem la soare, să folosim o cremă cu protecție solară de calitate pentru a ne proteja pielea.
De aemenea, alimentația noastră contează și ea. Obținerea unei cantități suficiente de vitamina C este importantă, deoarece vitamina C este un cofactor pentru producerea colagenului. Deci, este inteligent să consumăm mereu alimente cum ar fi portocale, broccoli, și ardei. De asemenea, acizii grasi Omega-3 din pește, antioxidantii în general prezenți în mod natural în fructe si legume și sursele sănătoase de proteine, pot juca un rol important în susținerea colagenului și a sănătătii pielii. Și, desigur, putem suplimenta cu colagen pentru a oferi cospului nostru un sprijin suplimentar.
DE UNDE PROVINE COLAGENUL?
Colagenul este prezent în aproape toate animalele vertebrate.
Colagenul care este utilizat în suplimentele alimentare provine adesea din una dintre aceste surse: văcuțe (colagen bovin), porci (colagen porcin) sau pește (colagen piscicol, adesea provenit din pielea de pește). Colagenul este uneori derivat din alte surse, cum ar fi cartilajul de pui. Pe scurt, colagenul provine, în general, din oase sau piele de animale, în funcție de produs și de utilizarea sa preconizată.
Colagenul nu se găsește în plante, deci, din păcate, nu există surse vegane de colagen.
BENEFICIILE SUPLIMENTĂRII CU COLAGEN
Consumând un supliment alimentar care conține colagen (în special peptide de colagen) fuernizează organismului “cărămizile” de are nevoie pentru a produce mai mult colagen. Unele surse de peptide de colagen au fost studiate având în vedere beneficiile lor specifice pentru sănătate, în zone vizate ale corpului (piele, articulații, tendoane etc.), fiind categorisite, în așa fel încât să o putem alege pe cea specifică nevoilor noastre individuale.
REZUMAT
Colagenul joacă un rol important în sănătatea și starea noastră de bine, adăugând structură și rezistență pentru o gamă largă de țesuturi diferite în tot corpul nostru.
Prin alegerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi o alimentație echilibrată, limitarea expunerii la soare și alte surse de stres oxidativ și consumul de suplimente alimentare bine fundamentate științific, putem proteja și sprijini producția de colagen a corpului nostru.
Autor: Rebecca Major, R&D Communication & Education Manager Pharmanex
Referințe:
- Oikarinen A. (1994). Aging of the skin connective tissue: how to measure the biochemical and mechanical properties of aging dermis. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine, 10(2), 47–52.
- Ricard-Blum S. (2011). The collagen family. Cold Spring Harbor perspectives in biology, 3(1), a004978.
- Sibilla S, et al. An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies. The Open Nutraceuticals Journal. 2015;8:29-42.
- Knuutinen A, Kokkonen N, Risteli J, Vähäkangas K, Kallioinen M, Salo T, Sorsa T, Oikarinen A. Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. Br J Dermatol. 2002 Apr;146(4):588-94.
- DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018 Oct 25;6(10):2325967118804544.
- Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.
Sursa: Nu Skin