Skip to content Skip to footer

Adapto-ce? Ce sunt adaptogenii – o scurtă prezentare a plantelor bioadaptive si rolul lor in îngrijirea pielii

Plantele bioadaptive, cunoscute și sub numele de adaptogeni, sunt ingrediente foarte interesante în îngrijirea modernă a pielii. De ce? După cum sugerează și numele lor, acestea sunt plante care se adaptează la mediul lor natural. Practic, bio = mediu și adaptiv = capabil să se adapteze la condițiile în schimbare. Deși sună destul de simplu, este un pic mai mult decât pare la prima vedere.

 

Deci, ce sunt adaptogenii? Să aruncăm o privire mai atentă.

 

CE SUNT ADAPTOGENII?

 

Definiția comună a adaptogenilor este că sunt substanțe care ajută organismul să se adapteze sau să reziste acțiunii factorilor de stres. Aceste substanțe provin, de obicei, din surse botanice. Ce au în comun adaptogenii?

  • adaptogenii nu sunt toxici
  • reduc reacția organismului la stres
  • sprijină sănătatea generală, ajutându-vă corpul să își dobândească echilibrul

De obicei, adaptogenii  sunt regăsiți în dietă ca suplimente sau alimente și ajută organismul să se adapteze la diferite tipuri de stres – fizic, emoțional etc. Unii dintre aceștia ajută la prevenirea oboselii, la construirea rezistenței sau la îmbunătățirea concentrării, în timp ce alții pot ajuta oferind senzații de relaxare sau calm.

 

ADAPTOGENII PENTRU PIELE

 

Pielea este, de asemenea, expusă la o serie de factori de stres. Aceștia pot proven dintr-o dietă care favorizează grăsimile, zaharurile sau alimentele procesate1,2, precum și lipsa somnului și poluarea mediului2, care include fumatul și produsele din tutun2. Acești factori de stres pot provoca semne de îmbătrânire prematură a pielii, mai multe riduri4,5,7. piele lăsată / inflamată4, depigmentare / pete de vârstă6,7, semne care te fac să arăți pur și simplu obosit și nu atât de plin de viată. Cu toate acestea, adaptogenii, având putere  antioxidantă, pot ajuta pielea să reziste acestor surse de stres oxidativ, compensând efectele negative potențiale și ajutând-o să găsească un echilibru.

 

 

ESTE EFICIENTĂ UTILIZAREA PLANTELOR BIO-ADAPTABILE PE PIELE?

 

Pentru a demonstra acest lucru, cercetarea a fost efectuată pe trei formule diferite – un ser, cremă și mască de noapte – toate formulate cu adaptogeni. Ca rezultat, fiecare dintre aceste formule a fost capabilă să reducă daunele oxidative cauzate de expunerea la razele UV în comparație cu zonele netratate.

Acest lucru a fost constatat în dezvoltarea celulelor apoptotice (celule care se pregătesc să moară) prin masurarea cu un dermaspectrofotometru după expunerea la razele UV. (Acest instrument se utilizează pentru a evalua culoarea pielii, inclusiv înroșirea acesteia.)

 

 

ADAPTOGENII CARE SE REGĂSESC ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

 

Fiecare dintre formulele din studiul de mai sus, conținea același amestec de cinci extracte adaptogene diferite extrase din plante care s-au adaptat la mediile lor unice dure pentru a prospera. Si totusi, fiecare dintre sursele acestor extracte este unică în felul ei:

Rhodiola rosea sau rădăcina arctică – supraviețuiește pe tot parcursul anului în zonele arctice sălbatice și la altitudini mari, unde oxigenul este rarefiat, iar temperaturile pot scădea până la -40°C. Această rădăcină este extrem de eficientă în extragerea nutrienților din sol și păstrarea lor pentru când are cea mai mare nevoie de ele.

 

Rădăcina Maral – înflorește în pajiști alpine înalte, care sunt adesea neospitaliere la 4,500–6,000 ft (1,400–1,800 m) deasupra nivelului mării. Ea conține o sursă importantă de fitoecdisteroizi, care o ajută să își mențină rezistența.

 

Ginsengul siberian – prosperă în pădurile montane și în toate tipurile de soluri, inclusiv soluri nisipoase, argiloase și grele, cu chimie acidă, neutră sau alcalină și soluri cu valoare nutritivă scăzută. Practic crește oriunde dorește!

 

Ciuperca Chaga – crește și se dezvoltă salbatic pe copaci în deșerturile polare și în zonele de tundra din Canada, Alaska, și Rusia, la temperature de până la -20°C.

 

Trandafirul de Ierihon – se dezvoltă în medii uscate, de desert. Poate rezista în perioade lungi de secetă și revine la viață, înflorind din nou la prima picătură de umiditate,  fără a fi deteriorată, dupa luni sau chiar ani de deshidratare extremă.

 

Aceste proprietăți speciale care permit plantelor să supraviețuiască în climatele și mediile lor extreme, pot ajuta pielea să se adapteze la situațiile sale în continua schimbare și unice. Totuși, nu toți adaptogenii sunt extremofili, adică găsiți trăind în condiții extreme de mediu.

 

Extractul de semințe de cacao Theobroma, un alt exemplu de adaptogen, poate oferi beneficii pielii local. Acest extract unic din semințe de cacao nefermentate a fost dezvoltat pentru a ajuta la protejarea pielii de efectele expunerii la lumina albastră. Expunerea la lumina albastra poate proveni de la computere, telefoane inteligente și tablete.

 

Cercetări suplimentare au arătat că acesta poate ajuta, de asemenea, la protejarea pielii de efectele dăunătoare ale factorilor de stres oxidativ. Într-o abordare in vitro, acest extract a fost evaluat pe un panou de expresie a genelor pentru a identifica capacitatea sa de a atenua genele asociate cu stresul în comparație cu controlul. Rezultatele au arătat că acest extract a fost într-adevăr capabil să regleze genele asociate cu stresul în piele.

Deși în trecut adaptogenii au fost utilizați în dietă pentru a susține bunăstarea generală, beneficiile unice ale acestei clasificări a ingredientelor pot fi extinse și la aplicările locale. Aplicările locale ale adaptogenilor pot ajuta pielea să se adapteze mai eficient la diferiți factori de stres, contribuind la diminuarea daunelor ulterioare provocare de aceștia și ajutând pielea să-și mențină frumusețea și aspectul tinăr.

 

Aceste plante, prezente în linia de produse Nutricentals sunt mai rezistente la condiții nefavorabile și și-au dezvoltat abilități de regenerare – caracteristici speciale care le ajută să se adapteze și să prospere. Și aduc aceste proprietăți adaptive – rezistență crescută + regenerare îmbunătățită – direct pe pielea ta.

 

CUM?

 

Adaptogenii Nutricentials ajuta la protejarea si echilibrarea pielii in timpul zilei, optimizand procesele naturale de reparare în timpul noapții, ceea ce este destul de impresionant. Mai presus toate, ei pot ajuta la calmarea pielii obosite, suprasolicitate și la revitalizarea aspectului tern prin construirea unui aspect stralucitor si radiant pentru o piele care arată si se simte mai puternică si mai sanatoasa ca niciodată. De aceea, fiecare gram de sprijin, echilibru și apărare bioadaptabil contează – pentru că vrei să prosperi, nu doar să supraviețuiești!

 

Ești gata să aduci niște adaptogeni în rutina ta? Descoperă întreaga linie de produse aici!

 

 

Referințe:

  1. Pizzino G, Irrera N, Cucinotta M, et al. Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8416763. doi:10.1155/2017/8416763
  2. Mirmiran P, Hadavi H, Mottaghi A, Azizi F. Effect of dietary patterns on oxidative stress in Patiants with metabolic syndrome: Tehran Lipid and Glucose Study. Caspian J Intern Med. 2018;9(4):376-385. doi:10.22088/cjim.9.4.376
  3. Jówko E, Różański P, Tomczak A. Effects of a 36-h Survival Training with Sleep Deprivation on Oxidative Stress and Muscle Damage Biomarkers in Young Healthy Men. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(10):2066. Published 2018 Sep 20. doi:10.3390/ijerph15102066
  4. Sundelin T, Lekander M, Kecklund G, Van Someren EJ, Olsson A, Axelsson J. Cues of fatigue: effects of sleep deprivation on facial appearance.  2013;36(9):1355-1360. Published 2013 Sep 1. doi:10.5665/sleep.2964
  5. Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin.  2015;5(2):545-589. Published 2015 Apr 21. doi:10.3390/biom5020545
  6. Araviiskaia E, Berardesca E, Bieber T, et al. The impact of airborne pollution on skin. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2019;33(8):1496-1505. doi:10.1111/jdv.15583
  7. Amaro-Ortiz A, Yan B, D’Orazio JA. Ultraviolet radiation, aging and the skin: prevention of damage by topical cAMP manipulation.  2014;19(5):6202-6219. Published 2014 May 15. doi:10.3390/molecules19056202

Surse:

  • Adaptogens in Skin Care – Nu Skin
  • Adapto-what? A Quick Breakdown of Bioadaptive Botanicals in Nutricentials – Nu Skin
  • Official Website – Nu Skin