Skip to content Skip to footer

Să înțelegem plusurile și minusurile produselor de protecție solară

Mulți dermatologi sunt de acord că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru pielea dvs. este să folosiți protecție solară. Deși este esențial pentru viață, soarele eliberează diferite tipuri de radiații ultraviolete, cele mai frecvente fiind UVA și UVB.

Razele UVA au o lungime de undă cuprinsă între 320-400 nm și sunt cunoscute pentru contribuția lor la fotoîmbătrânire și hiperpigmentare și pot contribui chiar la cancerul de piele.

 

Razele UVB au o lungime de undă cuprinsă între 280-320 nm, iar expunerea la aceste raze solare poate provoca arsuri solare, cancer de piele, hiperpigmentare și inflamații ale pielii.

 

De cele mai multe ori nefiind pe deplin înțelese, produsele de protecție solară sunt una dintre cele mai ușoare modalități de a vă proteja pielea de daunele provocare de razele UV. Iată câteva dintre cele mai comune întrebări și răspunsuri despre protecția solară.

 

CE SUNT PRODUSELE DE PROTECȚIE SOLARĂ?

 

Produsele de protecție solară sunt formule cu aplicare locală (creme, loțiuni, spray-uri) care conțin ingrediente specifice care absorb sau împrăștie radiațiile ultraviolete pentru a proteja pielea de deteriorare. Agenții de protecție solară – ingredientele în sine – pot lua una dintre cele două forme: fizic (adesea denumit „anorganic”) sau chimic (considerat „organic”). Principala diferență dintre aceste două forme este modul în care protejează pielea.

 

PRODUSE DE PROTECȚIE SOLARĂ FIZICE

 

Agenții fizici de protecție solară sunt anorganici, ceea ce, în termeni de chimie, înseamnă că nu conțin carbon. Cei mai comuni agenți de protecție solară sunt dioxidul de titan și oxidul de zinc. Acești doi agenți sunt minerale sau oxizi de metal care reflectă și împrăștie radiațiile UV. Dioxidul de titan acționează împotriva luminii de până la 400 nm (UVA și UVB), în timp ce oxidul de zinc este eficient până la 370 nm (unele UVA și toate UVB). Nu numai că acestea două elemente care funcționează foarte bine în starea în care se află, dar au, de asemenea, și avantajul de a fi naturale. Dezavantajul ar fi acela că, multor oameni nu le place modul în care acestea devin albicioase atunci când sunt aplicate pe piele.

 

PRODUSE DE PROTECȚIE SOLARĂ CHIMICE

 

Agenții de protecție solară organici (adică cei care conțin carbon) sunt pe bază de substanțe chimice. Ele acționează prin absorbția radiațiilor UV în loc să le împrăștie sau să le reflecte. Există mai multe opțiuni de protecție solară organică disponibile cu diferite protecții împotriva diferitelor lungimi de undă UV. Acești agenți de protecție solară sunt, de obicei, amestecați pentru a obține o acoperire completă sau cu spectru larg. Iată câteva dintre produsele chimice de protecție solară utilizate în mod obișnuit și intervalul lungimilor de undă împotriva cărora oferă protecție:

CE ESTE „FACTORUL DE PROTECȚIE SOLARĂ” SAU SPF?

 

Din punct de vedere tehnic, factorul de protecție solară, cunoscut sub numele de SPF, este cantitatea de protecție pe care un produs o oferă împotriva iradierii UVB. Puteți calcula  protecția  oferită de un SPF prin înmulțirea numărului SPF cu cantitatea de timp pe care o petreceți în mod obișnuit pentru la soare. De exemplu, dacă obișnuiți să vă expuneți la soare, după 20 minute de expunere la soare, un SPF de 15 vă va oferi 300 minute sau 5 ore de protecție (adică 20 minute x 15 SPF = 300 minute de protecție). Desigur, efectul produselor de protecție solară se estompează în timp, astfel că ar trebui să le aplicați din nou pe zonele expuse. Termenul de „spectru larg” indică faptul că protecția împotriva razelor UVA este similară cu cea indicată de factorul SPF pentru protecția împotriva razelor UVB.

 

CE ESTE RATINGUL PA?

 

Unele țări folosesc evaluări PA pentru produsele lor de protecție solară. Acest sistem de evaluare a fost adaptat după metoda de întunecare a pigmentării persistente (PPD – persistent pigmentation darkening) utilizată pentru a evalua radiațiile UVA și timpul necesar pielii pentru a se bronza – rezultând în întunecarea persistentă a pielii. Sunt comparate diferențele dintre pielea protejată și cea neprotejată. Dacă rezultatele indică faptul că este nevoie de două până la patru ori mai multă expunere la UVA, atunci ratingul este un PA +, de patru până la opt ori UVA este egal PA ++, de opt până la 16 ori oferă un PA +++. Cu toate acestea, în cazul în care pielea mai poate face față unei expuneri UVA de 16 ori sau mai mult, rezultatele sunt cele mai bune, PA ++++.

 

Deci, în principiu, ratingurile înseamnă următoarele:

 

POATE PROTECȚIA SOLARĂ SĂ BLOCHEZE TOATE RADIAȚIILE UV?

 

Nu, produsele pentru protecția solară nu pot bloca toate razele UV. De exemplu, un SPF 15 sau mai mare poate filtra 93% din razele UVB. SPF 30 (sau mai mare) poate filtra 97%. Cu toate acestea, SPF 50 (sau mai mare) poate filtra 98% din razele UVB. Deci, cu cât este mai mare factorul de protecție, cu atât mai bine, dar începe să aibă un randament în scădere. Recomandarea generală este de a purta un SPF de 15 + în fiecare zi – chiar și în interior. Dacă petreceți ziua afară, un SPF rezistent la apă de 30 plus este cea mai bună soluție.

 

CARE ESTE CEA MAI BUNĂ VARIANTĂ PE CARE O PUTEȚI FOLOSI PENTRU PROTECȚIA SOLARĂ?

 

Pe langa faptul că oferă protecție cu spectru larg (nivelurile protectiei UVA și UVB sunt egale), Academia Americana de Dermatologie (AAD) recomandă utilizarea produselor pentru protecția solară, iar cea mai bună variantă este cea care o simțiți cea mai potrivită pe pielea voastră si pe care evident ca sunteți dispuși sa o folosiți, deoarece secretul este să utilizați în mod constant protecție solară.

 

CARE ESTE CEL MAI BUN MOD DE A APLICA UN PRODUS PENTRU PROTECȚIE SOLARĂ?

 

Ar trebui să aplicați produsul pentru protecția solară cu 15-20 minute înainte de expunerea la soare.

Acest lucru permite ingredientelor să se absoarbă în piele și să ofere o eficacitate completă. Cantitatea de produs utilizată pentru protecția solară este probabil mai mare decât cea pe care o aplicați în mod obișnuit. Cantitatea recomandată, care ar fi necesară pentru întregul corp este de cca 28g.

O modalitate ușoară de a vă asigura că aplicați corect produsul pentru protecția solară este să utilizați regula cu două degete. Distribuiți o linie de cremă pentru protecție solară în jos pe întregul deget arătător și degetul mijlociu.

 

 

 

 

Se aplică această cantitate pentru fiecare dintre următoarele zone:

  • Cap, gât și față
  • Brațul stâng
  • Brațul drept
  • Partea superioară a spatelui
  • Partea inferioară a spatelui
  • Partea superioară a trunchiului frontal
  • Partea inferioară a trunchiului frontal
  • Piciorul superior stâng și coapsa
  • Piciorul superior drept și coapsa
  • Piciorul inferior stâng și laba piciorului
  • Piciorul inferior drept și laba piciorului

 

 

CÂT DE DES AR TREBUI SĂ APLIC PROTECȚIA SOLARĂ?

 

Deoarece produsele de protecție solară pot oferi protecție solară extinsă conform factorului de protecție SPF, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fie reaplicate. Asigurați-vă că citiți instrucțiunile de utilizare și reaplicați după cum este indicat. Produsele de protecție solară pot fi rezistente la apă, dar nu impermeabile. Efectul acestora se va estompa când înotați, transpirați, vă uscați cu prosopul sau pur și simplu ca urmare a frecării. Indiferent dacă utilizați SPF 30 sau SPF 50, probabil că va trebui să aplicați din nou aproximativ după aceeași perioadă de timp.

 

PRODUSELE DE PROTECȚIE SOLARĂ DĂUNEAZĂ MEDIULUI – CUM AR FI RECIFELE DE CORALI?

 

Există foarte puține dovezi științifice care să sugereze că substanțele chimice de protecție solară provoacă daune coralilor. De exemplu, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică consider că schimbările de temperatură / climă, scurgerile, poluarea, supraexpunerea la lumina soarelui și mareele scăzute sunt principalii factori “vinovați” de decolorarea coralilor. Se efectuează cercetări suplimentare și vom continua să monitorizăm cu atenție situația și să aducem modificări dacă este necesar. Cu toate acestea, Sunright® 35 si Sunright® 50 au fost formulate cu agenți de protecție solară fizici, care respectă cerințele legislației locale actuale referitoare la această problemă.

 

Ideea esențială este aceea de a face din protecția solară o prioritate în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Există multe opțiuni pentru cei care poartă machiaj sau au pielea sensibilă. Cu toții avem de câștigat din utilizarea corectă a produselor pentru protecția solară, iar pielea noastră ne va mulțumi acum și în viitor prin felul în care arată și se simte.

 

Sursa:Nu Skin

1 Comments

  • Mark
    Posted septembrie 13, 2022 at 3:26 am

    Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Comments are closed.