Skip to content Skip to footer

Colagenul: Proteina structurală a pielii. Cum o putem proteja?

Colagenul este o proteină structurală de bază în piele, care joacă un rol cheie în asigurarea „schelei” structurale pentru celule, țesuturi și organe. Dacă nu ar exista colagen, corpul s-ar destrăma literalmente.

 

De asemenea, colagenul, dă pielii putere și rezistență și este responsabil pentru aspectul neted, plin, al pielii tinere, sănătoase.

 

Înțelegerea structurii și funcției colagenului vă va ajuta să știți mai bine cum să mențineți un aspect sănătos și tânăr pentru pielea ta.

 

Ce este de fapt colagenul?

 

Colagenul este principala proteină structurală a organismului, compusă din trei lanțuri de proteine, înfășurate împreună într-un strâns triplu helix. Această structură unică conferă colagenului o rezistență mai mare la tracțiune decât a oțelului.

 

Aproximativ 33% din proteina din organism este colagen. Această proteină susține țesuturile și organele și conectează aceste structuri la oase. De fapt, oasele sunt, de asemenea, compuse din colagen combinat cu anumite minerale, cum ar fi Calciul și Fosforul.

 

Colagenul joacă un rol cheie în asigurarea „schelelor” structurale în jurul celulelor și contribuie astfel la susținerea formei și diferențierii celulelor. Acest lucru este similar cu modul în care tijele de oțel dau rezistență un bloc de beton. Rețeaua de colagen, asemănătoare unei plase cu multe ochiuri, ține celulele împreună și oferă cadrul sau mediul de susținere în care celulele se dezvoltă și funcționează, iar țesuturile și oasele se vindecă.

 

Colagenul și frumusețea

 

Colagenul reprezintă 75% din pielea noastră. Astfel, aspectul neted și plin al pielii tinere, sănătoase se datorează în mare parte prezenței unor niveluri optime de colagen.

 

Descompunerea colagenului sănătos și declinul producției de colagen duce la dezvoltarea ridurilor nedorite și la apariția pielii îmbătrânite. Din acest motiv, persoanele interesate de frumusețe din întreaga lume caută noi modalități de a susține și de a crește nivelul de colagen și de a repara daunele provocate colagenului. Unele persoane sunt dispuse să meargă atât de departe, încât își injectează proteine de colagen în piele pentru a umple ridurile și a adăuga volum buzelor.

 

Sinteza colagenului

 

Colagenul este creat de fibroblaste, care sunt celule specializate ale pielii situate în dermă. Fibroblastele produc, de asemenea, alte proteine structurale ale pielii, cum ar fi elastina (o proteină care dă pielii capacitatea sa de a se retrage) și glucozaminoglicanii (GAG).

 

Glucozaminoglicanii alcătuiesc substanța de bază care menține derma hidratată. Pentru a semnala sau a activa producerea de proteine structurale ale pielii, celulele fibroblaste au receptori special formați pe membranele lor exterioare care acționează ca puncte de legare, la care moleculele de semnal cu o formă corespunzătoare se pot potrivi. Când receptorii sunt legați de combinația corectă de molecule de semnal (numiți factori de creștere fibroblastici sau FGF), fibroblastul începe producția de colagen.

 

Fibroblastele produc inițial subunități scurte de colagen numite procolagen. Acestea sunt transportate din celulele fibroblaste și mai târziu se unesc pentru a forma molecula completă de colagen. Vitamina C acționează ca un cofactor în timpul multor etape ale procesului. Fără un nivel suficient de vitamina C, formarea colagenului este, pus și simplu, perturbată. Această perturbare duce la o varietate de tulburări, cum ar fi scorbutul – o boală în care organismul nu poate produce colagen și, ca urmare, ajunge să se „destrame” în esență, pe măsură ce aceste structuri de sprijin (colagen) se deteriorează.

 

Sinteza colagenului are loc în mod continuu de-a lungul vieții noastre pentru a repara și înlocui țesutul de colagen deteriorat sau pentru a construi noi structuri celulare. Degradarea și reciclarea colagenului vechi sau deteriorat este un proces natural, folosit pentru a crea fragmente de proteine necesare construirii de noi structuri celulare, cum ar fi de exemplu procesul de vindecare.

 

Odată cu vârsta, nivelurile de colagen scad, în principal din două motive:

  • din cauza scăderi capacității pielii de a produce collagen
  • din cauza creșterii ritmului de degradare.

 

Protejarea nivelurilor actuale de colagen și prevenirea degradării ulterioare a colagenului

 

Cel mai bun mod de a menține un aspect sănătos și tânăr este de a proteja colagenul sănătos pe care îl aveți în prezent și de a preveni degradarea viitoare a acestuia. Există două modalități principale de a face acest lucru:

1)  de a evita radiațiile UVA și UVB

2) de a preveni daunele provocate de acțiunea radicalilor liberi.

 

Expunerea la radiațiile ultraviolete (UVA și UVB) emise de soare este cel mai prolific factor care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii, reprezentând aproximativ 90% din semnele asociate cu îmbătrânirea pielii. Expunerea la UV trebuie să fie limitată, iar persoanele trebuie să poarte o protecție solară zilnică pentru a proteja colagenul sănătos. Multe companii de îngrijire a pielii înțeleg această nevoie și încorporează protecție solară în produsele lor de zi pentru hidratare.

 

Al doilea pas preventiv în protejarea nivelurilor existente și viitoare de colagen este suplimentarea cu antioxidanți atât pe cale orală, cât și la nivel local. Pe măsură ce antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi generați de lumina UV, ozon, poluare, fum de țigară și procese metabolice interne, ei previn degradarea fibrelor de colagen existente și protejează funcția sănătoasă a celulelor fibroblaste.

 

Stimularea sintezei de colagen nou

 

Există multe modalități de a promova sinteza de colagen nou, sănătos.

 

În primul rând, puteți oferi pielii o rezervă de vitamina C. Ca un cofactor necesar în sinteza colagenului, este dovedit faptul că vitamina C crește producția de colagen. Un studiu a arătat că expunerea prelungită a celulelor țesutului conjunctiv uman la vitamina C a stimulat o creștere de opt ori a sintezei colagenului (Murad et al., 1981).

 

Un alt mod de a stimula sinteza colagenului este de a folosi exfoliante chimice, cum ar fi acizi alphahidroxi și acizi polihidroxi, care rup legăturile dintre celulele stratului cornos și îndepărtează pielea moartă. Exfolierea consistentă stimulează reînnoirea celulară. Exfolierea chimică s-a dovedit, de asemenea, benefică pentru creșterea grosimii pielii. Oamenii de știință atribuie această „îngroșare dermică”, sintezei glicozaminoglicanilor și colagenului din dermă.

 

O a treia modalitate de a promova sinteza colagenului este prin suplimentarea cu peptide de stimulare a colagenului. Fibroblastele sunt stimulate în mod natural pentru a începe sinteza colagenului atunci când anumite combinații de molecule de semnal peptidic (factori de creștere fibroblastici) se leagă de punctele receptorilor de pe membrana fibroblastică. Aceste molecule de semnal pot fi suplimentate la nivel local și ajută la creșterea producției de colagen. Unele companii dedicate produselor de îngrijire a pielii includ aceste fragmente de peptide, în produsele lor de tratament.

 

Deoarece colagenul conferă pielii puterea, rezistența și aspectul neted, plin, este important să se protejeze și să se stimuleze creșterea nivelului de colagen. A avea grijă de pielea ta înseamnă a avea grijă de colagenul tău.

 

Autor: Zoe Diana Draelos, M.D., F.A.A.D.

Sursa: Collagen (nuskin.com)